Jelen evropský

Datum 30.9.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Cervus Elaphus
U většiny jelenů nosí parohy jen samci, ovšem u sobů má parohy i samice. V Evropě je nejznámějším i lovecky nejvyhledávanějším druhem Jelen Evropský. Jeho rozšíření sahá i do severní Afriky, mírné Asie a Severní Ameriky. Americké rasy tohoto druhu se jmenují wapiti.

savci
>>
placentálové
>>
sudokopitníci
>>
jelenovití
>>
jelen evropský
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Jelen evropský
  • Paroží evropského jelena je bohatě větvené.
  • Funkce paroží není objasněna, je to ale spíše odznak sociálního postavení než zbraň.
  • Shazují parohy v únoru až dubnu, mladí dříve než staří.
  • Když samcům roustou nová paroží žijí odděleně od stáda..
  • Když začíná říje jeleni troubí.
  • Na jaře se březí samice oddělují od stáda a rodí jedno, jen vzácně dvě mláďata.
  • Jeleni se pasou a okusují větvičky většinou za úsvitu a večer.
Jelen evropský

Jelen evropský
stopa jelena
Jelen evropský             Jelen evropský





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=847