Koza domácí

Latinský název: Capra hircus Je nejznámějším exotickým plemenem kozy domácí. Velmi často ji chovají zoologické zahrady, ale i další chovatelé. V českých chovech je obvykle zastoupena černá forma. Jde o nenáročné zvíře zajímavé tím, že je schopné šplhat i po krkolomných stěnách, kamenech, skalách a dokonce i po stromech. Oplocení jejich výběhu by tak nemělo mít vodorovné plaňky, které umí překonávat.

savci
placentálové
sudokopytníci
turovití
koza domácí
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Koza domácí
  • Rozšíření kozy bezoárové se částečně kryje s oblastí nejstarších lidských civilizací. Není proto divu, že byl tento druh domestikován, umělým výběrem a dlouholetým chovem z něj člověk vytvořil kozu domácí. Stalo se to asi 10 000 let před Kristem. Obývá skalnaté hory, nejčastěj 900 – 3500m n.m. Žije na západní Krétě, některých malých řeckých ostrovech, v jižním a východním Turecku, na Kavkazu a Zakavkazí, v severním Iráku, íránu a jinde. Introdukována byla do USA (Nové Mexiko).
  • Některé poddruhy jsou vzácné – C. aegagrus žijící na Krétě, z Pakistánu je ohrožen vyhubením. Březost trvá asi 5 měsíců, ve vrhu jsou obyčejně 2 kůzlata. Koza domácí se živí okusováním keřů a stromů, trávami a bylinami.

      Koza domácí      Koza domácí      Koza domácí      Koza domácí





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=941