Nosorožec indický

Latinský název: Rhinoceros unicornis Nosorožci mají na všech končetinách tři prsty: druhý, třetí a čtvrtý. První a pátý krst zakrněly. Osa končetiny probíhá třetím prstem, nosorožci jsou tedy lichokopytníci. Nosorožec indický je velmi nápadné zvíře. Na těle má silné pláty kůže, které vytvářejí charakteristické štíty. To je typický znak nosorožců žijicích v Asii. Afričtí nosorožci mají kůži hladkou, nerozdělenou do štítů.

savci
placentálové
lichokopytníci
nosorožcovití
nosorožec indický
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Nosorožec indický
  • Dnes žije na zemi jen pět druhů nosorožců: indický s jedním rohem a s kůží rozdělenou do pěti pilátů, jávský s jedním rohem a se třemi pláty, sumatránský se dvěma rohy, s třemi pláty a s poměrně hustou srstí.
  • V Africe žije nosorožec širokohubý čili bílý, který je po slonovi největším pozemním savcem, a nosorožec dvourohý čili černý , který má horní pysk vytažen v pohyblivý výběžek. Oba afričtí nosorožci mají na hlavě dva rohy. Silná kůže nosorožců postrádá pachové žlázy a zvířata si svá teritoria označují močí a trusem.
  • Všechny druhy nosorožců jsou ve svém bytí silně ohroženy. Pytláci je loví pro rohy, které platí za neomylnou medicínu a povzbuzující prostředek. Hlavním ohrožením je však změna a ničení jejich ořirozených biotopů.

      Nosorožec indický      Nosorožec indický      Nosorožec indický      Nosorožec indický





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=928