Myš bobří

Latinský název: Hydromys chrysogaster Austrálie je zemí ptakořitných a vačnatců. Jen málo vyšších savců proniklo i na tento kontinent. Mezi ty, které tem člověk nevysadi, patří především letouni a hlodavci. Jedním z nejzajímavějších je myš bobří, která obývá bažiny a břehy řek i mořských zátok na Tasmánii a na východním pobřeží austrálie.

savciplacentálovéhlodavcimyšovitímyš bobří
třídanadřádřádčeleďdruh

Myš bobří
  • Je výborně přizpůsobena k životu ve vodě. Hlava je dlouhá a nazdry až na špičce čenichu. Krátká srst je velmi hustá, nohy změněny v široká vesly opatřená plovací blánou.
  • Myš bobří je noční zvíře. Její potravou jsou převážně škeble a jiní měkkýši, krabi a raci. Žere však také ryby a vajíčka i mláďata ptáků.
  • Vyhrabává si dlouhé nory rovnoběžné s břehem a v nich si upravuje dvě komory. V jedné je hnízdo z trávy, kůry a větví, druhé používá jako zásobárny nebo spižírny. Ta bývá zaplněna kostmi a lasturami škeblí.
  • Tato myš je pokládána za velmi užitečné zvíře. V zavlažovaných oblastech hubí kraby a raky, kteří rozrušují hráze a v oblastech chovu ovcí hubí vodní hlemýždě, kteří jsou nositeli motolice jaterní.

      Myš bobří      Myš bobří      Myš bobří      Myš bobří





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=926