Urzon kanadský

Latinský název: Erethizon dorsatum Stromoví dikobrazi, kteří obývají Severní a Jižní Ameriku, se velmi liší od dikobrazů starého světa. Dokonce patří do jiného podřádu. Jejich společným znakem jsou však ostny. Urzon kanadský má ovšem bodlinami porostlý jen ocas. Ostatní tělo kryje dlouhá srst. Domovem urzona jsou lesy Severní Ameriky. Přednost dává jehličnatým, jalovcovým a topolovým lesům.

savciplacentálovéhlodavciurzonovitíurzon kanadský
třídanadřádřádčeleďdruh

Urzon kanadskýUrzon kanadský
  • Jeho jídelníček se mění podle ročního období. Na jaře okusuje květy a jehnědy vrb, javorů a topolů. Později, když vyrážejí listy, spásá hlavně listí osik a větvičky modřínů. V létě doplňuje potravu různými bylinami a v zimě se živí převážně na smrku, borovici a na smrku kanadském. Okusuje především kůru a může způsobit velké škody.
  • Páření urzonů probíhá na podzim nebo začátkem zimy. Samec tře o samici nos a označuje ji postříkáním močí, aby si ji zajistil proti jiným sokům. Za 210 až 217 dní rodí samice obvykle jediné mládě, které je velmi dobře vyvinuto. Má dlouhé černé chlupy a malé měkké ostny.

      Urzon kanadský      Urzon kanadský      Urzon kanadský      Urzon kanadský





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=921