Tygr

Latinský název: Panthera tigris Jak rozdílný je vnější vzhled tygra a lva, tak podobná je jejich anatomie. Jen na lebce najdeme zřetelné rozdíly. je jasné, že oba dva druhy jsou si velice blízce příbuzné. Jejich biologie je však zcela rozdílná. Lev žije ve společnostech, kdežto tygr je samotář. Lev obývá otevřené krajiny, tygr žije v lesích a džunglích. Tygra si obyčejně každý představuje v horkých a vlhkých džunglích a zapomíná, že tygr žije i v sibiřské tajze, kde panují třeskuté mrazy.

savci
placentálové
šelmy
kočkovití
tygr
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Tygr
  • Tygr žije na asijském kontinentě. Na západu zasahuje až na jižní svahy Kavkazu, hlavně na jejich východní části. V Zakavkazí žili tygři hojně i ještě poměrně nedávno, a to v oblasti Lenkoranu.
  • Indický tygr se pochopitelně od sibiřského tygra liší - sibiřský tygr, který musí odolávat mnohem větší nepřízni chladného podnebí, má mnohem delší a huňatější srst. Kromě toho je větší, protože při větších rozměrech má relativně menší povrch těla a nemusí vydávat tolik drahocenné energie.
  • Nejmenší a nejtmavější tygři jsou ze sundských ostrovů Sumatry, Jávy a Bali. Tygr je tam už velmi vzácný a jeho stavy se počítají na posledních několik kusů. Počet tygrů se vůbec snižuje po celém areálu jejich rozšíření. Není to jen tím, že ho člověk loví, protože ho pokládá za nepřítele domácích zvířat. Je to i tím, že kácením lesů se mu bere možnost existence vůbec.

      Tygr      Tygr      Tygr      Tygr





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=912