Hruštička menší

Vytrvalá rostlina. Je "vždyzelená", její lodyha je vysoká 10-20 cm, krátce vystoupavá a ostře hranatá.
Originální obrázek
Čeleď
hruštičkovité

Popis
Vytrvalá rostlina. Je "vždyzelená", její lodyha je vysoká 10-20 cm, krátce vystoupavá a ostře hranatá. Přezimující listy tvoří přízemní růžici a vyrůstají střídavě. Jsou velké asi 3,5 x 6 cm, na bázi tvoří křídlaté řapíky, okraje listů jsou vroubkované. Jsou kožovité, na líci mají tmavězelenou barvu, na rubu jsou světlejší. Na lodyze vyrůstají 1-2 šupinky. Květy tvoří všestranné, hroznovité květenství. Květy směřují dolů, vyrůstají na krátkých stopkách v úžlabí malých listenů. Koruna má bílou nebo narůžovělou barvu, je kulovitá, jednotlivé plátky jsou okrouhlé, 4-5 mm dlouhé. Tyčinky se sklánějí k semeníku, čnělka je krátká (4-5 mm) a nevyniká z květu. Semena se často netvoří. Většinou dochází k samoopylení nebo rostlinu opylují mouchy a brouci. Kvete od června do července.

Stanoviště
Roste roztroušeně na suchých, slabě kyselých, hlinitých půdách. Nachází se v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích do nížin do subalpínského stupně.

Rozšíření
V ČR na celém území hojně, jen v teplejších oblastech místy vzácně. Celkově roste v takřka celé Evropě včetně Islandu a na Skandinávii až za polárním kruhem, na východě zasahuje do západní Sibiře, Střední Asie, na Kavkaz, izolovaně se vyskytuje v jižní Sibiři, na Dálném Východě a na Kamčatce, a dále v USA, v Kanadě a v jižním Grónsku.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=701