Český Krumlov … tajemství staletí

Český KrumlovSlovní spojení v titulku nejlépe vystihuje současnost města, které dnes navazuje na dobu svého největšího rozkvětu. Jestliže právě v renesanci město získalo svá královská privilegia, pak dnešek je možno nazvat renesancí renesance. Díky pohádkovému dědictví dnes Český Krumlov nabízí návštěvníkům na neuvěřitelně malém prostoru více než tři stovky zachovalých historických budov, a to jak světských, tak i církevních.

Návštěvníci mohou ve městě obdivovat nejen zámek, ale jak již bylo řečeno i nepřeberné množství památek, z nichž každá má svou jedinečnou minulost, často sahající až k době na přelomu 15. století. Město není koncipováno jako skanzen, ale ani jako rejdiště, kde by komerce hrála prim. I proto je dnes Český Krumlov považován za skvost mezi městy orientujícími se na vyšší turistickou klientelu.

Zatímco světový unikát, barokní zámecké divadlo, stále prochází rekonstrukcí a je zatím přístupné jen odborným prohlídkám, město v letních měsících nabízí další raritu – otáčivé hlediště v zámecké zahradě, se znamenitým divadelním repertoárem. Další turistickou zajímavostí nadnárodního významu je bývalý městský pivovar proměněný v Mezinárodní centrum Egona Schiele, které 365 dnů v roce nabízí expozice děl umělců světových jmen. Pomineme-li stálou expozici umělce, po kterém je centrum nazváno, pak návštěvníka zcela jistě zaujmou výstavy dalších umělců.

Kdo absolvoval prohlídku města, může večer posedět v některé ze stylových hospůdek. Kdo alespoň jeden den vdechoval neopakovatelnou atmosféru tajemství staletí, ten se bude vždy do Českého Krumlova rád vracet. Zkuste to i Vy, kteří Krumlov neznáte, přijet a nechat se ovanout dechem bájné minulosti i nepřehlédnutelné současnosti.

Převzato z publikace Jižní Čechy
vydalo informační středisko v Třeboni






Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=545