Nikolaj Vasiljevič Gogol - Revisor

NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL (1809 - 1852)
REVISOR (1836)



Gogol, N. V..: Revisor, Nakladatelství Svoboda Praha, 1949, první vydání


Jedná se o komedii o pěti aktech odehrávající se v malém ruském městečku. Satiricky se vysmívá byrokracii a korupci, která kvetla v tehdejším Rusku a také poukazuje na to, jak snadno mohou peníze ovlivnit mezilidské vztahy.


Hlavní postavy:
Policejní direktor – pyšný, chová se důležitě, bojí se o své postavení
Chlestakov – úředník z Petěrburgu, velice nízko postavený;
podvodník a lhář; pro domorodé obyvatele města, kam přijel, se stal domnělým revizorem a začal toho využívat ve svůj prospěch

Mezi obyvateli městečka zavládla panika, protože policejní direktor se dozvěděl, že k nim má přijet revizor z Petěrburgu. Vzhledem k tomu, že ve městě si každý dělal, co chtěl, začaly se rychle vydávat příkazy, kdo má co zlepšit či upravit. Za nějakou chvíli přišel jeden statkář se správou, že se v hospodě ubytoval někdo, kdo by mohl být očekávaným revizorem. Všichni ho okamžitě začali podplácet, hostit, velebit a nižší vrstvy si mu začaly stěžovat nejen na policejního direktora. Chlestakov, domnělý revizor, za nějakou dobu vše pochopil a začal toho náležitě využívat. Začal si půjčovat peníze a dvořil se direktorově dceři. Ten z toho byl radostí bez sebe, vždyť by měl tak bohatého zetě.
Když se Chlestakov dostatečně nabažil příjemného živobytí, které mu umožňoval tento omyl, rozhodl se odjet zpět do Petěrburgu. Nedlouho po jeho odjezdu vyšla najevo jeho pravá totožnost, a to, z dopisu, který ještě před odjezdem odeslal svému kamarádovi. Díky zkorumpovanému pošťákovi se dopis vůbec nedostal z města, a tak se všichni obyvatelé dozvěděli, jak je Chlestakov v dopise popsal. Nebylo to nijak příjemné. Pak, když si všichni dostatečně zanadávali na Chlestakova a taky na sebe, přišel četník, který jim oznámil, že právě přijel tentokrát ten pravý revizor.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=429