Šifrování I.díl

Možností šifrování a šifer je velice mnoho. V jednotlivých článcích v sekci "Šifrování", bychom vám chtěli ukázat některé z nich. Takže tady jsou ty první:
Typem kódu, který může být velmi zábavný, je mřížka. Ukážeme vám tři varianty tohoto případu. Ten první je nejjednodušší, ale je také nejpoužívanější jak pro psaní, tak pro signalizaci zprávy světlem nebo vyťukávání zprávy na stěnu.

Originální obrázek

Na obrázku nahoře vidíte, že písmena byla vepsána do mřížky 5 x 5 (V a W sdílejí společnou buňku). Nyní můžeme přepsat písmena podle jejich souřadnic. Tak místo A píšeme A1, z B se stane A2 a tak dále. Jestliže chceme použít tento kód k vyťukání, měli bychom vyťukat dvě skupiny úderů s krátkou pauzou mezi nimi. Takto by A mělo být "úder -pauza - úder" a B by mělo být "úder - pauza - úder / úder".

Písmena lze do této mřížky napssat i v jiném pořadí. Např. pozpátku. Toto lze použít pouze tehdy, pokud osoba přijímající tvojí zprávu ví, jak ji dekódovat.


Tajná sekta jejíž členové si říkali "Rosekruciáni", se zasloužila o jeden z nejzajímavějších mřížkových kódů, který byl kdy vymyšlen. Kód s touto mřížkou spočívá v kombinaci vynechání písmen a nakreslení druhé sekce mřížky. Protože každá sekce obsahuje dvě písmena, k označení druhé z nich se používá tečka.

Originální obrázekOriginální obrázek

Někteří lidé přišli na způsob, jak rosekruciánskou mřížku ještě více zkomplikovat. Změnili mřížku tak, že každý segment, kromě posledního, nyní obsahuje tři písmena. Potom navrhli odlišný způsob použití teček k výběru písmen. Nakreslíme-li segment mřížky bez teček, zvolili jsme první písmeno zleva. Vidíme-li jednu tečku, je to druhé písmeno zleva. Dvě tečky patří třetímu písmenu zleva.

Originální obrázek


Existuje mnoho způsobů kódovaných zápisů, které se zabývají substitucí (náhrady) symbolů místo písmen. Jeden z nejzajímavějších byl systém, který používal mystické symboly založené na jménech planet.

Originální obrázek

Originální obrázek

Nakonec tu máme další systém, který byl vymyšlen pro slepce. Nazývá se Moonovo písmo, po svém vynálezci Williamu Moonovi.

Originální obrázek




Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=219