Ernest Hemingway - Fiesta

ERNEST HEMINGWAY (1899 - 1961)
FIESTA (1926)



Hemingway, E.: Fiesta, nakladatelství Odeon, Praha 1985, druhé vydání

Román je psán ich formou, odehrává se ve Francii v Paříži a ve Španělsku v Pamploně. Jedná se o novelu, která řeší problémy mladých lidí, označovaných jako „ztracená generace“. Ti řeší veškeré své problémy alkoholem, často se nudí a postrádají smysl života.

Hlavní postavy - Jake Barnes – vypravěč příběhu, americký novinář,
spisovatel, miloval Brett, jeho nejlepším přítelem byl Robert Cohn.
Robert Cohn – bývalý boxer, který pocházel z velmi uznávané
a bohaté rodiny. Byl nesmělý, plachý a velmi miloval Brett, která jeho lásku neopětovala. Žárlil na jejího přítele Michaela. Jeho ženou se stala Frances – pocházela z bohaté rodiny, jenže od něj odešla. Robert byl taktéž spisovatel, díky tomuto povolání se dostal do Ameriky, kde byl uznáván. Sláva mu stoupla do hlavy a stal se hazardním hráčem. V příběhu vystupuje vesměs jako postava negativní.
Brett Ashleyová – Angličanka, prošla mnoha vztahy bez
lásky, byla velmi pohledná a sympatická. Během vyprávění příběhu milovala Mika Campbella, kterého si chtěla vzít za muže. Do toho vstoupil románek s jiným mužem a nakonec se ve Španělsku zamilovala do toreadora, se kterým odjela.

Příběh začal v Paříži. Hlavní hrdina – vypravěč – Jake si našel přítelkyni Georgettu. Vzal ji s sebou do podniku, kde se scházeli jeho přátelé. Ti byli již značně opilí a nakonec se Jake s Brett vozili po městě v taxíku a Brett navštívila Jaka ještě jedou – v půl páté ráno. Takto je zobrazován život hlavních hrdinů, kteří většinu volného času trávili v barech a v kavárnách, opíjeli se a postrádali smysl života.
Brett byla velmi důležitou postavou příběhu. S Jakem prožila milostný vztah, na který oba nemohli zapomenout. Využívala také finančních prostředků jednoho starého šlechtice, který ji měl v oblibě a nakonec se zamilovala do Mika Campbella, kterého si chtěla vzít.
Jake Brett seznámil se svým přítelem Robertem Cohnem, který se do ní zamiloval. Odjel s ní na týden do San Sebastianu – na této „dovolené“ si později velmi zakládal a odvozoval od ní svůj vztah k Brett. Ovšem Brett s ním do San Sebastianu odjela jen proto, že byla nerada sama a měla ho pouze jako přítele.
Přibližně v polovině knihy se děj situuje do Španělska. Mladí přátelé – Jake, jeho přítel Bill (Američan) a Robert Cohn si vyjeli do Španělska do Pamplony na ryby a chtěli zde zůstat a zhlédnout fiestu – tamní slavnost, býčí zápasy. Měli za nimi dorazit ještě milenci Brett a Mike, ale ti dorazili až později. Robert Cohn se jim vydal naproti, protože se toužil setkat s Brett. Jenže ona o něj neměla zájem a on jim působil pouze nepříjemnosti. Byl žárlivý a Mikovi to nedělalo dobře.
Zatímco Robert Cohn jel naproti Brett a Mikovi, Bill s Jakem se vydali do hor na týden rybařit. Když se vrátili, byli již všichni na místě. Velmi si užívali volnosti, často se opíjeli a událo se zde i několik scén, které způsobil Robert Cohn svojí žárlivostí.
Za nějakou dobu začala fiesta. Mladí přátelé obdivovali tuto slavnost, ale zároveň ji využívali jako příležitost k neustálému pití alkoholu a slavení. Navštěvovali býčí zápasy a na jednom z nich se Brett zamilovala do mladého toreadora. Tento vztah vyvrcholil tím, že se žárlivý Robert Cohn přestal ovládat a toreadora zmlátil. Byl značně opilý, a když si uvědomil, co udělal, odjel pryč. Dále už o něm v příběhu není žádná zmínka. Žárlit na toreadora začal nakonec i Mike. Brett posléze s toreadorem odjela do Madridu a Mika opustila. V Pamploně zůstali jen Bill, Mike a vypravěč – Jake. Ti odjeli společně do Bayonne, kde se rozdělili. Jake odjel do San Sebastianu na dovolenou, Bill se vrátil do Ameriky a Mike jel do Francie.
Brett poslala Jakovi z Madridu telegram, že se s toreadorem rozešla. Jake neváhal a přijel za ní do Madridu.






Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1099