Nothofagus antarktický

Tato rostlina se vyskytuje zejména na jižní polokouli. V minulosti se tento strom používal k umělému zalesňování odlesněných lokalit. Pochází z rodu Fagus, který je proslulý tím, že jsou si v něm všichni jeho zástupci velmi podobní. Důležitým rozlišovacím znakem jsou drobné listy s krátkými řapíky.
Latinský název: Nothofagus antarctica
Čeleď: Bukovité
Doba květu: Květen

Znaky: Tento strom bývá poměrně malý - je vysoký do deseti metrů, má špičatou korunu, rozložitou spíše do výšky. Je opadavý a koruna mívá nepravidelný tvar.

kmenKmen: Nebývá rovný, spíše zakřivený, často se větví již na bázi a je poměrně tenký.listyListy: Jsou velmi malé a drobné (daleko menší než u ostatních exemplářů této čeledě), mají oválný tvar a na vrcholu jsou zaoblené. Mají světle zelenou barvu. Jsou lesklé.Nothofagus antarktický
květKvět: Jsou velice drobné, vyrůstají jednotlivě v paždí listů.plodPlod: Plod je nápadně podobný bukvici, je červenohnědý a má přibližně šest centimetrů dlouhou číšku.



Borka: Nejprve je hladká, později rozpukaná - příčně. Má červenohnědou barvu.

Rozšíření: Objevuje se na jižní polokouli, především na jihu Jižní Ameriky, v Ohňové zemi a tak podobně. Vysazuje se i v Evropě, jako dřevina okrasná - převážně v jejích teplejších lokalitách.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=1062