Myš domácí

Latinský název: Mus musculus Snad pochází z Asie, ale dnes je myš domácí rozšířena po celém světě. Některé populace žijí ještě původním způsobem života v polích. Jiné se zcela přizpůsobily životu v domácnostech člověka. Myš domácí je převážně, ale nikoli výhradně, noční zvíře. Protáhne se úzkými štěrbinami a proleze otvorem o průměru 9mm. Ani betonové podlahy nechrání proti invazi myší do lidských obydlí.

savciplacentálovéhlodavcimyšovitímyš domácí
třídanadřádřádčeleďdruh


Myš domácí
  • Myši domácí žijí v koloniích. Ochozy si označují močí a sekretem pachových žláz. V poslední době se však zjistilo, že využívají i ultrazvuku, pravděpodobně k orientaci ve tmě podobně jako letouni.
  • Rozmnožovací schopnost myši domácí je obrovská. Samice vrhá mláďata v každém období a v průměru můžeme počítat s pěti vrhy ročně. Každých osm týdnů se tedy může narodit nová generace.
  • V příznivých podmínkách a bez účinných opatření může snadno dojít k masovému přemnožení myší, které pak mohou způsobit obrovské škody. Myš domácí má však velké zásluhy, a to na poli vědy. Bílí mutanti, laboratorní myši, jsou stále nejhojněji používanými laboratorními zvířaty v lékařství i ve farmakologii.

      Myš domácí      Myš domácí      Myš domácí      Myš domácí

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF