Nosál bělohubý

Latinský název: Nasua narica V tropické i mírné Americe je rozšířena zvláštní čeleď šelem medvídkovitých, která stojí tak trochu na rozhraní mezi kunami a medvědy. Jsou to mývalové. Jiné, například freti, připomínají spíš kuny, a podivný kynkažu má dokonce dokonale chápavý ocas, jaký u jiných šelem nenajdeme. Do této čeledi patří také nosálové. Dnes známe čtyři druhy nosálů, z nichž nejznámější je nosál bělohubý.

savci
placentálové
šelmy
medvídkovití
nosál bělohubý
třída
nadřád
řád
čeleď
druh



Nosál bělohubý
  • Nosáli se vyznačují dlouhým, silně pohyblivým čenichem. Je protažen v malý chobot a zvíře jej může otočit na kteroukoliv stranu v úhlu až 45 stupňů. Nosál strčí nos do každé štěrbiny a všude hledá něco k snědku.
  • Tato zvířata žijí ve velkých společnostech, není vzácnost potkat tlupu čítající několik stovek jedinců. Členové tlupy navzájem spolupracují a je nutno říci, že mezi nimi vládne pevný řád a organizace. Pokusy dokonce prokázaly, že nosáli jsou schopní řešit i značne složité úkoly a že jejich jednání má překvapivou logiku.
  • Domovem nosála bělohubého jsou lesy jižní části Severní Ameriky, až do Kolumbie. Nosáli jsou denní zvířata; jsou tedy v celé čeledi vyjímkou V době rozmnožování často vypukají mezi samci kruté boje o přízeň samic.

      Nosál bělohubý      Nosál bělohubý      Nosál bělohubý      Nosál bělohubý

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF