Lenochod dvouprstý

Latinský název: Choloepus didactylus Věřili byste, že lenochod visí celý život hřbetem dolů? Nohy má změněné v háky, na které se zavěšuje a pomalými pohyby se přesunuje z větve na větev. Ale nedejte se mýlit. Přes svou pomalost dokáže lenochod na svého rušitele zaútočit velmi rychle. Trvale obrácená poloha těla způsobila, že srst lenochoda roste obráceně, od břicha ke hřbetu.

savciplacentálovéchudozubílenochodovití dvouprstílenochod dvouprstý
třídanadřádřádčeleďdruh


Lenochod dvouprstý
  • Jen tím, že lenochodovi roste srst "obráceně", je zaručeno, že voda při tropických lijácích po srsti hladce stéká.
  • Lenochodi si jméno chudozubích nezaslouží úplně oprávněně jako mravenečník. Nemají sice zubů mnoho, jen dvacet, ale některé jsou silné a ostré a mohou způsobit hluboké rány.
  • Lenochodi jsou býložravci a ostré hrany čtyř předních zubů, které k sobě těsně přiléhají, působí jako dokonalé zahradnické nůžky.
  • Zuby chudozubích jsou však přece jen něčím odlišné od zubů jiných savců. Jejim zubům chybí sklovina a kořeny většinou nemají vyvinuty.
  • Až donedávna byli pokládáni za němé tvory, kteří nanejvýš syčí když je něco podráždí. Pokusy však prokázaly, že dovedou vydávat zvuky lidskému uchu neslyšitelné, podobně jako letouni.

      Lenochod dvouprstý      Lenochod dvouprstý      Lenochod dvouprstý      Lenochod dvouprstý

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF