Mandril

Latinský název: Mandrillus sphinx Paviáni jsou stejně jako kočkodani obyvateli Afriky. Jsou však víc přizpůsobeni k životu na zemi a většina druhů obývá savany nebo skalnaté terény polopouští a hor. Jen dva druhy zůstaly věrny pralesům. Jedním z nich je mandril. Nemůžeme si ho splést se žádnou jinou opicí, protože jeho pestrý a charakteristický obličej je přímo fantastický. Dospělý samec patří k nejpestřejším opicím vůbec.

savciplacentálovévyšší primátikočkodanimandril
třídanadřádřádčeleďdruh


Mandril
  • Nejen jeho obličej, ale i zadní část těla hýří barvami. U všech paviánů je vyvinuta zřetelná pohlavní dvojtvárnost. Samci jsou mnohem větší než samice, někdy až dvakrát.
  • Jindy je rozdíl pohlaví zdůrazněn prodlouženou srstí na přední části těla samců.
  • Samice v době říje mají okolí pohlavních orgánů zduřelé a často nápadně červeně zbarvené. Mandril je vyjímkou. Samice mají zadní část těla zbarvenou černě.
  • Domovem mandrila jsou deštné pralesy od řeky Sanga v Kamerunu až po Gabun. Tento pavián se pohybuje převážně po zemi; na stromy se uchyluje jen v noci nebo při nebezpečí. Je všežravec; žere plody, semena, houby, kořeny a hlízy, loví hmyz, měkkýše i malé obratlovce.

      Mandril      Mandril      Mandril      Mandril

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF