Netopýr ušatý

Latinský název: Plecotus auritus Uvidíme-li netopýra ušatého, bude se nám zdát velký. Ale ten dojem budí jen jeho uši, dlouhé jako ostatní tělo. Při odpočinku je má netopýr složeny podle těla, takže vyčnívají jen ušní víčka, uši má vždy v letu namířené dopředu. I když je netopýr ušatý hojný druh, nemáme zatím jasno o jeho rozšíření. Víme pouze, že žije v Evropě od Anglie a Skandinávie do severní Itálie a bulharských hor.

savciplacentálovénetopýřinetopýrovitínetopýr ušatý
třídanadřádřádčeleďdruh


Netopýr ušatý
  • I tento druh netopýra tvoří letní samičí kolonie s mláďaty. Samci v té době žijí samotářsky. Na zimu vyhledávají netopýři ušatí jeskyně štoly a jiná chráněná místa.
  • Netopý ušatý neni vynikající letec. Obyčejně létá kolem stromů a sbírá hmyz z listů. Můžeme ho také spatřit na lovu kolem pouličních lamp.
  • Netopýři jsou velmi užiteční tvorové, protože pochytají spoustu hmyzu. Člověk na mnoha místech porušil rovnováhu přírody a mnohé druhy hmyzu, dříve neškodné, se přemnožily a staly se nebezpečnými škůdci monokultur užitkových rostlin.
  • Jejich život je nenápadný, a snad proto na ně člověk zapomíná; kácí staré stromy, v nichž netopýři sídlí, zazdívá staré štoly či jiná zimoviště. Netopýrů ubývá, jsou však možnosti jak tomu zabránit.

      Netopýr ušatý      Netopýr ušatý      Netopýr ušatý      Netopýr ušatý

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF