Borovice vejmutovka

Statný, vždyzelený jehličnan, který dosahuje výšky až 50 m, ve své domovině až 80 m. Koruna je zpočátku úzce kuželovitá a později stále nepravidelnější s ohnutými a zkroucenými větvemi.


Latinský název: Pinus strobus
Čeleď: Borovicovité
Doba květu: Duben až květen

Znaky: Statný, vždyzelený jehličnan, který dosahuje výšky až 50 m, ve své domovině až 80 m. Koruna je zpočátku úzce kuželovitá a později stále nepravidelnější s ohnutými a zkroucenými větvemi.

kmenKmen: je poměrně úzký a asi 2 m nad zemí se začíná rozvětvovat.listy Listy: jsou jehlice po 5 ve svazečcích a asi 5-15 cm dlouhé, tenké a ohebné. Jsou modrozelené a na okrajích jemně zubaté.Borovice vejmutovka
květKvět: Samčí květy vyrůstají u spodku letorostů, jsou jasně žluté a tyčinkovité.plodPlod: Samičí šištice jsou 8-20 cm dlouhé, většinou zakřivené. Šupiny jsou volné, tenké, světle hnědé, hladké a poměrně pryskyřičnaté.



Borka: je černavě červenavá, svraskalá a se silnými rýhami a trhlinami. Mladé letorosty jsou poměrně dost tenké. Pupeny oválné a zašpičatělé, značně pryskyřičnaté.

Rozšíření: Původně na východě severní ameriky. V evropě na mnoha místech lesnicky kultivována nebo vysazována v parcích.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF