Blahočet chilský

Blahočetovité, čeleď jehličnanů, která zahrnuje pouze dva rody s 36 druhy, jsou omezeny na jižní polokouli, tam se s vyjímkou afriky vyskytují na všech kontinentech.

Latinský název:Araucaria araucana
Čeleď: Blahočetovité
Doba květu: Červen až červenec

Znaky: Vždy zelený jehličnan s okrouhlou široce kuželovitou korunou na oblém, rovném, štíhlém kmeni. Ve své domovině až 50 m, u nás zřídka nad 10 m vysoký.

kmenKmen: poměrně krátký, většinou ne zcela patrný až do horní části koruny. Podstatně níže je vidličnatě rozdělen asi do přibližně stejně silných větví.listyListy: jsou jehlice, které jsou na větvích spíralovitě usazeny, asi 3-4 cm dlouhé a stejně široké, trojhranné též nebo oválné, poměrně tuhé a po obou dvou stranách stejně tmavozelené.Blahočet chilský
květKvět: samčí květy jsou koncové v malých, žlutých chomáčcích, na stromě zůstávájí celé měsíce.plodPlod: samičí šištice jsou velké, kulovité, až 17 cm tlusté. Po opylení zelené a teprve až pak nahnědlé.



Větve: výhradně v přeslenech, velmi štíhlé a dlouhé, málo rozvětvené.

Borka: je temně hnědošedá, bázemi odumřelých, odhozených větví rozčleněná příčnými brázdami nebo silněji svraskalá.

Rozšíření: Blahočet je doma v chilských nebo argentinských Andách, kde vytváří uzavřené porosty. Ve středozemí se vysazuje jako okrasný strom v parcích nebo na zahradách.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF