Třeboň

TřeboňV polovině cesty mezi dvěma metropolemi jižních Čech, Českými Budějovicemi a Jindřichovým Hradcem, leží starobylé město Třeboň, město lázeňské, město, kterým prošla bohatá historie a také město, jež leží ve středu Chráněné krajinné oblasti a Biosférické rezervace UNESCO. Třeboňsko nabízí každému návštěvníkovi příležitost k odpočinku, poučení i prožití krásných dnů v malebném prostředí historického města. Kouzelnou atmosféru Třeboně dotváří řada útulných hospůdek s letními terasami, které nabízí krajové rybí speciality a lahodné pivo místního pivovaru. Za branami města pak vstoupíte do typicky zamyšlené jihočeské krajiny, jejíž vysoká přírodní hodnota byla uznána oficiálně.

Celá oblast je pokryta hustou sítí značených cyklistických a pěších cest. Poutníci po stezkách Třeboňska poznají zblízka typickou jihočeskou krajinu s rybníky, s úzkými polními cestami podél rozlehlých pestrobarevných luk a polí, s hlubokými lesy i prosluněnými pasekami, projdou po cestách, na nichž jsou jako korálky navlečena zastavení v malebných jihočeských vesnicích, u božích muk, kapliček a lesních samot.

Třeboň je městem bohaté historie, ale i čilého kulturního a společenského života. Rozsáhlý renesanční zámek s nádherným parkem je v letní sezóně místem mnoha kulturních zážitků. Zámek zaujme dvěma prohlídkovými trasami, dokumentujícími život za dob dvou nejvýznačnějších šlechtických rodů, kterým Třeboň patřila – Rožmberků a Schwarzenberků. Neméně cenné jsou i další části historického centra – náměstí s renesančními a barokními štíty měšťanských domů, starobylá radnice s věží, gotický kostel a klášterní komplex. Na protilehlé straně rybníka Světa, pak leží další oáza klidu – anglický park, v jehož středu se vypíná unikátní novogotická hrobka Schwarzenbergů s kaplí.

Třeboň a krajina, která ji obklopuje, je lékem. Lékem pro tělo i duši, který potřebuje občas každý. Přijeďte se přesvědčit.


Více informací na: http://www.trebonsko.cz/

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF