Vyvolávání černobílých fotografií

Než začnete vyvolávat samotné fotky, je třeba vyvolat takzvané negativy. Negativ je kinofilm, který dáváte do fotoaparátu, na kterém je vidět pořízený snímek, ale v negativních barvách. To znamená, že černá na fotce bude na filmu bílá a naopak.

Čím začít? Potřebami k vyvolávání filmů.
Doufám, že již vlastníte takzvaný "zvětšovák", bez kterého nevyvoláte nic. Bohužel nevím kolik stojí průměrný zvětšovák na černobílé fotografie, ale od kámoše jsem jeden starší zvětšovák koupil za 500,-. Pokud tuto důležitou věc nevlastníte, musíte si ji pořídit. Dále budete potřebovat negativy.
Na zhotovení negativu potřebujete vývojku, ustalovač a vývojnici, do které se film, ve tmě namotá. Vývojnici můžete sehnat v obchodě s foto potřebami. Přesný název vývojky a ustalovače vhodného pro vyvolání filmu byste měli mít napsaný na krabičce od filmu. Seženete to opět ve foto potřebách.

Vyvolání negativů
Vyvolání negativů je prakticky velmi jednoduché. Ve tmě namotáte kinofilm do vývojnice, o které se píše výše. Poté do uzavřené vývojnice nalijete vývojku a pečlivě promícháte. Doba, kterou by měla vývojka působit je vždy uvedena na vývojce. Záleží totiž na citlivosti filmu. Po určené době vylijete vývojku a do vývojnice nalijete destilovanou vodu a protřepete. Nakonec do ní nalijete ustalovač a necháte tak 10-15 minut. Po vylití můžete vyvolaný film konečně vyndat na světlo a podívat se na svůj negativ.

Vyvolání pozitivů
Pozitiv je samotná fotka (má pozitivní barvy). Vyvolání fotek je v podstatě velmi jednoduché. Budete potřebovat místnost, ve které je tma, červenou nebo zelenou žárovku, zvětšovák a opět vývojku s ustalovačem a vodu.
Negativ vložíte (při rozsvícení pouze červeného světla) do zvětšováku (pokud zvětšovák máte jistě víte kam) a pod čočku zvětšováku položíte fotopapír. Zvětšovák nastavíte tak vysoko, aby světlo ze zvetšováku osvítilo celý papír. Pokud toto máte, zapnete zvětšovák, ten se rozsvítí a prosvítí negativ na fotopapír. S dobou nasvícení budete muset trošku experimentovat. Čas osvitu se pohybuje okolo 5 vteřin a více. Bohužel musíte vyzkoušet. Potom co fotopapír nasvítíte jej položíte do vývojky. Necháte ve vývojce dokud fotka nebude dostatečně prokreslená a jasná. Po vyndání z vývojky opláchnete fotku vodou a položíte do ustalovače (maximálně na 5-15 minut). Nakonec fotku opět hodíte do vody, ve které ji spolu s ostatními fotkami necháte. Tento postup opakujete dokud nevyvoláte celý film. Nakonec vezměte všechny fotky a pověste je na šňůru za kolíčky, aby uschly. No a máte hotovo.

Doufáme, že vám náš návod pomohl a přejeme hodně štěstí.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF