William Shakespeare - Romeo a Julie

WILLIAM SHAKESPEARE (1564 – 1616)
ROMEO A JULIE (1595)




Shakespeare, W.: Romeo a Julie, Naše vojsko Praha, 1957, 1.vydání


Příběh dvou mladých, nešťastně zamilovaných lidí, končící tragicky.


Děj se odehrává ve Veroně a v Mantově v 16. století.


Romeo a Julie - Romeo se zamiloval se do Julie, oba se tajně nechali oddat. Romeo byl pak vyhoštěn z Verony, a když nevyšel plán jejich opětovného shledání a on našel Julii mrtvou, nechtěl bez ní žít a zabil se.




Romeo (syn Monteka) a Julie (dcera Kapuleta) se do sebe zamilovali. Milovali se navzdory nenávisti jejich rodů a dokonce se nechali oddat. Ovšem ještě v den svatby, při pouliční šarvátce, chtěl Romeo pomstít svého kamaráda, zabilo jeho vraha a byl vyhoštěn z Verony. Odebral se tedy do Mantova.
Vzhledem k tomu, že svatba s Romeem byla tajná, byl Julii domluven „druhý“ sňatek s šlechticem Parisem. Aby si ho Julie nemusela vzít a mohla se znovu shledat s Romeem, domluvila si s Vavřincem (to byl jejich oddávající, zdejší kněz) plán. V noci před svatbou vypila lektvar, po němž vypadala jako mrtvá. Pro její rodinu a jejího nastávajícího (Parise) to bylo naprosto zdrcující, ale nakonec ji skutečně nechali pohřbít do rodinné hrobky.
Do jednoho dne se měla znovu probrat. Ještě před tím Vavřinec vyslal posla za Romeem do Mantova, aby probouzející se Julii vyzvedl další den v noci na hřbitově. Ovšem posel nedorazil a Romeo se dozvěděl od jiných lidí pouze to, že Julie zemřela. Další den v noci tedy vyrazil na hřbitov, kde chtěl ukončit svůj život a když zde spatřil svou milovanou ženu, která stále byla jako mrtvá, opravdu spáchal sebevraždu. Pak se Julie probrala a když vedle sebe viděla mrtvého Romea, tentokrát se už opravdu zabila. Hned po tom dorazil Vavřinec, který chtěl vše ještě zachránit, bohužel přišel už pozdě.
Když se toto dozvěděli Montek s Kapuletem, podali si ruce a konečně se po letech usmířili. Škoda, že to muselo být nad hrobem jejich ratolestí.



Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF