Henryk Sienkiewicz - Quo vadis?

HENRYK SIENKIEWICZ (1846 - 1916)
QUO VADIS? (1895)

Sienkiewicz, H.: Quo vadis?, Vyšehrad Praha, 1969, 16. vydání


Historický román o počátcích křesťanství v Římě.


Děj se odehrává v Římě v prvním století našeho letopočtu.


Hlavní postavy:
Marcus Vinicius – Petroniův synovec
Lygie Kalina – křesťanská dívka, do které se zamiloval Marcus
Nero – právě vládnoucí římský císař
Gaius Petronius – vlivný římský občan, Noronův oblíbenec


V Římě vládl císař Nero. Byl velmi krutý a brutální, ale ve skutečnosti si uvědomoval svou slabost a jednoduchost. Někteří vlivní lidé to věděli a také toho dovedli využít. Jako například Petronius, císařův oblíbenec.
Petroniův synovec Marcus se zamiloval do Lygie, dcery krále Lygů, která byla zastavena Římanům jako rukojmí. Byla svěřena do rodiny Aulů. Marcus šel k Petroniovi pro radu, jak si získat její srdce. Petronius se přimluvil u Nera a tak byla Lygie Aulům (čisté a spořádané křesťanské rodině) odebrána. Byla převezena do královského paláce (Palatin), což bylo ohnisko neřesti a špatnosti. Odsud měla být věnována Marcovi.
Jednou na hostině opilý Marcus prozradil, že Lygie byla Aulům odebrána právě kvůli němu a tak ho začala nenávidět. Nakonec si zorganizovala svůj únos bratry křesťany a Marcovi se ztratila.
Marcus s Petroniem ji dlouho hledali, až ji jednou Marcus se svým služebníkem (jedním z nejsilnějších Římanů) našli. Ovšem Lygie také nebyla sama. Její věrný oddaný ochránce Ursus zabil Marcova sluhu a Marca samotného zranil. Na pokyn Lygie přešel Marcus do její péče a protože se jeho povaha změnila, znovu si ho zamilovala. Bohužel se této lásky znovu zalekla a opět utekla.
Ale Marcus ji opět hledal a také našel. Tentokrát se rozhodl, že se s ní ožení. Ale na přání Nera odjel do Antia, kde chtěl Nero dokončit svůj epos o Tróji. Protože si neuměl představit hořící město, nechal zapálit Řím a příčinu požáru svedl na křesťany. Tak začal v celém Římě hon na křesťany, kteří byli hromadně uvězňováni za účelem her, při nichž měli být zabíjeni. Tyto hry měly být Římanům alespoň částečnou útěchou za zničený domov a ztracený majetek. I Lygie byla takto uvězněna a Marcus se ji marně snažil vysvobodit. Pak přišla řada i na ni. Byla přivázána na býka, kterého měl přemoct její ochránce – Ursus. Ten to skutečně dokázal a obecenstvo si u caesara vyžádalo jejich svobodu.
Když se pak Marcus s Lygií shledali, rozhodli se, že se spolu odstěhují na venkov, jak později učinili.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF