Vázaný kolotoč

Tato velice originální stavba se hodí především na dlouhodobější tábory…

Obrázek se změněnou velikostí
Co budete potřebovat:
- 1 x tyč o délce 5m
- 4 x tyč o délce 2,5m
- 4 x tyč o délce 1m
- 20 úvazků
- 4 x 75cm dlouhé prkno
- 2 x kus ocelové trubky s průměrem 20mm a délkou 1m
- 1 x smaltovaný hrnek bez ouška
- 1 x kovová koncová čepička
- 1 x tenký provaz minimálně 4m dlouhý
- 2 x kroucené lano o délce minimálně 7m
Obrázek se změněnou velikostí






Obrázek se změněnou velikostí
Návod:
- Základní prostřední tyč nelze ukotvit lany, protože by vadila při otáčení kolotoče. Musíme si vybrat alternativu ukotvení – pevně ji samotnou ukotvit v zemi. Tato hlavní tyč by měla být bez suků , puklin, atd… Cca 0,5m od konce hlavní tyče vyvrtejte díru, druhou díru vyvrtejte o 20cm kolmo na první. Průměr vyvrtaných děr musí odpovídat průměru ocelových trubek. (obr. A)
- Vykopejte jámu v zemi cca 90cm hlubokou, její průměr musí být shodný s průměrem hlavní tyče.
- Prostrčte ocelovou trubku spodním otvorem a hlavní tyč zasuňte do jámy. Podle tyče na zemi prohlubte rýhu, kterou prohlubujte do té doby, než bude hlavní tyč na dně jámy. Úplně stejně se postupuje i v případě druhé ocelové tyče. Potom se ujistěte, že hlavní tyč stojí rovně a jámu s tyčemi zahrabejte a důkladně udusejte.
- Nyní si připravíme vrchol kolotoče – dvě 2,5m tyče položíme vedle sebe, tak aby od sebe byly na šířku hlavní tyče. Na obou koncích je spojte 1m tyčí. Totéž proveďte se zbývajícími tyčemi.
- Položte oba páry tyčí kolmo přes sebe, tak, že uprostřed vznikne otvor akorát tak, aby tyto tyče šly navléct na hlavní tyč. V místě křížení k sobě oba páry svažte tak, aby byly 1m tyče na vrchu párů tyčí. (obr. B)
- Vezměte dvě lana o délce 7m a jedno rozpleťte tak, aby se mezi prameny dalo provléknout druhé lano.
- Tyto lana upevněte na koncovou čepičku v místě křížení, použijte k tomu provaz o délce 4m a západní omotání. (obr. C)
- Uvažte smyčky o délce 1m pomocí dračího smyčky, tak aby byly smyčky na konci každého 7m lana – zde je důležité , aby i uvázání smyček byla lana stejně dlouhá. Smyčky veďte přes kratší tyče a zahákněte pod konce rámů.
- Natřete konec svislé tyče tukem. Tyč chráníme smaltovaným hrnkem bez ouška průměru odpovídajícího průměru hlavní tyče, který natřeme mazadlem. Potom navlékneme připravenou vrchní část kolotoče a na konec nasadíme koncovou čepičku.
- Na sedačky kolotoče použijeme zbývající čtyři prkna. Ve všech rozích sedaček vyvrtáme díru, skrz kterou provedeme provaz. Ten potom pevně zavěsíme přes krátkou tyč rámu. Pracujte tak, aby byly sedačky zavěšeny rovně.
Obrázek se změněnou velikostí

zdroj: časopis skauting

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF