Závěsný most

Na tomto mostu je nejdůležitější správně napnout kotvící lana a tím pádem i mostové “zábradlí“. Nejtěžší je zde asi zajištění toho, aby byly závěsy mezi zábradlím a “podlahou mostu“ na obou bočnicích shodné.

Obrázek se změněnou velikostí
Co budete potřebovat:
- 4 x 4m dlouhá tyč
- 8 x 2m dlouhá tyč
- cca 2m dlouhé tyče na podlahu mostu, počet závisí na délce
- 2 x 20mm lano o cca 8m delší, než je překonávaná propast, či řeka
- 2 x 15mm lano o cca 3m delší, než je překonávaná propast, či řeka
- 2 x 10mm lano o délce tří šířek překonávané propasti, či řeky
- kolíky a provazy pro dočasné ukotvení
- 16 x úvazek na vazby
- ruční kladka
- 10 x kolík
Obrázek se změněnou velikostí
Návod :
- Připravte si dva rámy pro most, které se budou skládat ze dvou 4m a dvou 2m tyčí. Příčné tyče, které budou blíž k zemi připevněte cca 0,5m od konce delších tyčí. Zavětrování ze dvou 2m dlouhých tyčí připevněte do horní části mostního rámu.
- Poté si připravte provazový žebřík, který bude ze dvou 15mm lan, přičemž by jejich délka měla být o 3m delší než šířka překonávané propasti, či řeky a vzájemná vzdálenost příček by neměla přesáhnout 0,5m. Doporučuji použít na přivázání příček k provazu přezkový závěs (obr. B). Žebřík začněte vázat od vrcholu tak, že nejprve připevníte oba provazy ke středu každé příčky. Ke konci příček provazy přesuňte teprve poté, co máte žebřík hotový.
- V základně obou rámů cca 1cm od břehu překonávané překážky vyhlubte dvě jámy. Na obou březích poté vztyčte rámy a jejich konce zapusťte do připravených jam. Dočasně je zakotvěte ve vztyčené poloze.
- Žebřík přivažte k základně rámu loďkovým úvazkem pod vodorovné tyče. Potom zatlučte u rámů kolíky a rámy k nim řádně připevněte.
- Za každý rám zatlučte vždy dva kolíky (vzdálenost mezi nimi by měla být o něco větší než vzdálenost svislých tyčí rámu). K těmto kolíkům ukotvěte vrchní konce horního lana. Dva pomocné kolíky, které se dají použít při napínání lana kladkou dejte cca 1m za ně.
- Horní 20mm lana vedeme přes stojící rámy a připevníme je ke kolíkům pomocí loďkového úvazku. Potom je pomocí kladky pečlivě napneme (viz článek Kotvení a napínání lan).
- Na závěr se uváže konec dlouhého 10mm lana ke spodní vodorovné tyči na jedné straně. Lano potom vedeme přes horní lano, kolem příček “podlahy“, přes horní lano atd.… Lano se musí na obou stranách mostu vázat shodně – není třeba je vést kolem každé příčky žebříku, ale je třeba si předem rozmyslet postup. Po přivázání zábradlí k podlaze lano napínáme, dokud není most pevný a stabilní a potom lano uvážeme k druhému rámu.

zdroj: časopis skauting

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF