Jamovec širolistý

Jamovec širolistý patří do skupiny rostlin označovaných jako macchie či garrigue. Ty jsou typické tím, že jsou vždyzelené, dužnaté, a že velmi dobře odolávají horku a suchu. Vyskytují se například ve Středomoří.

Latinský název: Phillyrea latifolia
Čeleď: Olivovníkovité
Doba květu: V červnu

Znaky: Jedná se o strom menšího vzrůstu, který je takzvaně vždyzelený. Dorůstá maximální výšky deseti metrů, avšak jen velmi zřídka. Korunu má poměrně rozložitou, rozvětvenou a neupravenou.

kmenKmen: Bývá velice krátký a často se velmi hustě větví již ve své spodní části.listyListy:Vyrůstají skoro vstřícně, jsou velmi silné a dužnaté, lesklé a mají protáhlý oválný tvar. Na koncích nejsou špičaté, ale zaoblené.Jamovec širolistý
květKvět: Jsou velice drobounké, vyrůstají v malých, nahuštěných svazcích a mají světle zelené korunky trubkovitého tvaru.plodPlod: Jedná se o bobule kulovitého tvaru, které mají světle zelenou barvu. Po dozrání se tato barva mění na tmavě modrou, případně černou.



Borka: Je velmi hladká a má spíše šedivou barvu.

Rozšíření: Tento strom se vyskytuje především v teplejších oblastech Středomoří, ale někdy lze vidět i v Anglii či v Irsku.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF