Ořešák černý

Tento strom se v Evropě objevil až počátkem sedmnáctého století. Jeho dřevo není tak kvalitní jako dřevo jeho evropského kolegy - ořešáku vlašského (královského), ale oblíben byl zejména kvůli poměrně rychlému růstu. Proto se používá jako strom okrasný - v parcích či v alejích.

Latinský název: Juglans nigra
Čeleď: Ořešákovité

Znaky: Tento strom dosahuje obdivuhodné výšky - může dorůst až padesáti metrů. Snad také díky tomu působí velmi hrdě a majestátně. Ale to bezesporu také kvůli jeho velmi rozložité koruně, silným větvím a silnému kmeni.

kmenKmen: Bývá mohutný, vysoký a rovný.listyListy: Vyrůstají vstřícně, jsou sudozpeřené a složené z obvykle 12 - 14 malých špičatých lístků.Ořešák černý
květKvět: Samčími květy jsou jehnědy - nemají žádné okvětí, jedná se nicí jehnědy.plodPlod: Jedná se o peckovice zelené barvy, které velmi příjemně voní. Podobně příjemnou chuť má i samotné jádro nacházející se uvnitř.



Borka: Mívá poměrně tmavou, hnědou až černou barvu. Je rozpukaná a rozbrázděná.

Rozšíření: Pochází ze Spojených států amerických. Dnes se v přírodě vyskytuje ve stejných oblastech a jinde jej najdeme jako strom okrasný, člověkem domestikovaný.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF