Ořešák vlašský (královský)

Plody ořešáku vlašského jsou hospodářsky poměrně významnou surovinou. Co se týče složení jsou bohaté na tuky - jsou tedy výživnou potravinou. Lze z nich také extrahovat oleje, které se uplatňují v kosmetice. Ovšem nevyužívají se jen ořechy, ale také velmi tvrdé dřevo tohoto stromu.

Latinský název: Juglans regia
Čeleď: Ořešákovité

Znaky: Strom může být velice vysoký - až do třiceti metrů, kulovitě rozložitý a působí velmi majestátním dojmem.

kmenKmen: Kmen bývá velmi silný, masivní a také rovný.listyListy: Po rozemnutí vydávají tyto listy typický zápach. Jsou lichozpeřené, vstřícné a sestávají se obvykle te sedmi lístků kopinatého tvaru.Ořešák vlašský (královský)
květKvět: Jsou jehnědy, které nemají žádný periost - okvětí. Jehnědy jsou to nicí.plodPlod: Jedná se o peckovici kulovitého tvaru s tvrdou, hnědou skořápkou - oplodím. Uvnitř je skryt velice chutný plod.



Borka: Je světlá, velmi rozbrázděná a silná.

Rozšíření: Pochází z Asie, ale jeho pozůstatky byly nalezeny i na některých místech v Evropě. Dnes jej najdeme v pásu Afghánistánem počínaje a Kaspickým (či Černým) mořem konče.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF