|
Mandle. To je ta nejdůležitější surovina, pro kterou se tento strom pěstuje. Již několik tisíciletí se zpracovávají pro výrobu různých nápojů, lze z nich vyrábět i marcipán, ale nejvíce se využívají v potravinářském průmyslu - zejména v cukrářství. Samozřejmě se konzumují také jen tak.
Latinský název: Prunus dulcis (Amygdalus communis)
Čeleď: Mandloňovité (růžovité)
Doba květu: Leden
Znaky: Strom dosahuje výšky do deseti metrů, korunu má "neučesanou" a nepravidelnou, také poměrně řídkou. Listy jsou světle zelené.
Kmen: U velké části exemplářů je kmen velice pokroucený a roste křivě. | Listy: Listy jsou úzké, protáhlé a špičaté. Mají kopinatý tvar. Vyrůstají střídavě. | |
Květ: Květy mají barvu bílou či růžovou, vyrůstají v párech. Jejich stopky jsou velice krátké. | Plod: Jedná se o peckovice, které sice jsou opatřeny oplodím, ale to velmi rychlé vysychá. Uvnitř se nachází tvrdá pecka. Plody se nazývají mandle. |
Borka: Poměrně drsná, hnědé barvy.
Rozšíření: Původní areál této rostliny je velice těžké určit. V úvahu přícházejí tyto lokality: Malá Asie, oblast Číny či Balkánský poloostrov - konkrétně Řecko.