|
Mandle. To je ta nejdůležitější surovina, pro kterou se tento strom pěstuje. Již několik tisíciletí se zpracovávají pro výrobu různých nápojů, lze z nich vyrábět i marcipán, ale nejvíce se využívají v potravinářském průmyslu - zejména v cukrářství. Samozřejmě se konzumují také jen tak.
Latinský název: Prunus dulcis (Amygdalus communis)
Čeleď: Mandloňovité (růžovité)
Doba květu: Leden
Znaky: Strom dosahuje výšky do deseti metrů, korunu má "neučesanou" a nepravidelnou, také poměrně řídkou. Listy jsou světle zelené.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Borka: Poměrně drsná, hnědé barvy.
Rozšíření: Původní areál této rostliny je velice těžké určit. V úvahu přícházejí tyto lokality: Malá Asie, oblast Číny či Balkánský poloostrov - konkrétně Řecko.