Jírovec maďal (kaštan koňský)

Mast proti hemeroidům, čistící prostředek, krmivo pro zvířata - to jsou jen některá využití jírovce maďalu či koňského kaštanu. Ale snad nejvíce tento mohutný strom známe z městských parků, kde slouží jako strom okrasný.

Latinský název: Aesculus hippocastanum
Čeleď: Jírovcovité
Doba květu: Květen, červen či červenec

Znaky: Výška kolem třiceti metrů, koruna je velmi mohutná, strom působí poměrně majestátně. Koruna má také kulovitý tvar, ale někdy může být nepravidelná a jaksi "neučesaná".

kmenKmen: Bývá velmi mohutný, pevný a je rovný. Má sloupovitý charakter.listyListy: Listy mají dlanitý tvar, jsou dlouhé i přes 10cm a vyrůstají složeně.Jírovec maďal (kaštan koňský)
květKvět: Tento strom zdobí na jaře a v létě přírodu opravdu krásnýmí svícnovitými, bílými květy (odborně se jedná o vzpřímené láty).plodPlod: Jedná se o notoricky známé, velké, tmavě hnědé koňské kaštany, které rostou uschované v ostnaté, světle zelené slupce.



Borka: Kůra bývá rozbrázděná a rozdělená na poměrně pravidelné obdélníkové pláty, ovšem pouze u starších exemplářů. U těch mladších zůstává hladká. Je poměrně tmavá - šedá či velmi tmavě hnědá.

Rozšíření: Tento strom původně pochází z oblasti Makedonie. Dnes jej nalezneme téměř v každé zeleni prakticky kteréhokoliv města či parku.

Stránky pro tisk Poslat známému Vytvořit z článku PDF