Lemur kata

Datum 21.12.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Lemur catta
Lemur kata patří mezi nejznámější a nejčastěji chované denní poloopice. Svými tělesnými proporcemi a elegantními pohyby se lemuři kata podobají kočkám. Ke komunikaci a pachové signalizaci jim slouží nejen jejich dlouhý pruhovaný ocas, který vyčnívá z nízké vegetace jako barevná vlajka, ale také nápadně hlučný štěkavý a mňoukavý hlas.

savci
>>
placentálové
>>
primáti
>>
lemurovití
>>
lemur kata
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Lemur kata
  • Ve volné přírodě obývá řídké lesy a skalnaté krajiny jižní a jihozápadní části Madagaskaru. Na rozdíl od většiny ostatních lemurů se lemuři kata rádi na zemi a na stromech sluní – sedí přitom zcela vzpřímeně a ruce mají na kolenou v pozici „vyznavačů slunce“.
  • Samice je březí 136 dní a rodí jedno, dosti často dvě, mláďata. Samice je nosí na hrudi, později se přesunou matce na hřbet. Váží 2,3 - 3,5 kg, tělo má dlouhé 38,5 - 45,5 cm a ocas 56 - 62,5 cm.


Lemur kata
stopa lemura

Lemur kata      Lemur kata      Lemur kata      Lemur kata





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=984