Výroba fotogramů

Ve zkratce: fotogram se vyrábí tak, že položíte čtvrtku nějakého tvaru na fotopapír a osvítíte ho. Při vyvolání papír celý zčerná kromě místa, kde byla položena čtvrtka.
Pomůcky: fotopapír, vývojka, ustalovač, ocet, čtvrtky, nůžky, 2x baterka, červená folie a místnost, ve které je dokonalá tma

Postup:
- Ze čtvrtek si vystříháme vzory, které budeme chtít osvítit na papír (samozřejmě tak velké, aby se na fotopapír vešly).

Originální obrázek- Potom si připravíme místnost. V místnosti uděláme naprostou tmu a přes jednu z baterek přetáhneme červenou folii tak, aby okolo neprošel ani kousek bílého světla. Do jedné misky nalejeme vývojku, do dalších ustalovač a vodu s octem. Ve chvíli, kdy máme místnost připravenou, zhasneme světlo (zatemníme) a rozsvítíme pouze červené světlo.

- Za tohoto osvětlení můžeme vyndat fotopapír, který by se za normálního osvětlení zničil. Na fotopapír si položíme obrazec vystřižený ze čtvrtky, zhasneme červené světlo a na několik vteřin (cca 5-10) osvítíme normální baterkou papír (bílé světlo). Dáme do vývojky a když uvidíme obrazec dosti jasně, tak ho na několik okamžiků dáme do vody s octem a nakonec ho necháme ležet v ustalovači.

- Když takto uděláme všechny fotky, tak je pověsíme na šňůru a necháme oschnout.

- Po tomto úkonu máte hotovo a můžete si své výrobky například zarámovat a někomu darovat.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=97