Zubr

Datum 17.12.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Bison bonasus
je příbuzný amerického bizona. Rod bizonů je znám již z počátku čtvrtohor Evropy a Asie. Později pronikl i do Severní Ameriky, kde vytvořil mnoho ras amerických bizonů. Příslušníci eurasijských bizonů se rozrůznili na stepní a lesní formu zubra. Stepní zubr, kterého známe z jeskynních maleb člověka doby ledové, vyhynul se zánikem studených stepí a šířením lesů v poledové době.

savci
>>
placentálové
>>
sudokopytníci
>>
turovití
>>
zubr
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Zubr
  • Zubr lesní byl jako lovná zvěř v Anglii vyhuben už ve dvanáctém století a ve Francii koncem čtrnáctého století. V lesích střední a východní Evropy se zubr hojně vyskytoval ještě v osmnáctém století. U nás zubry připomínají místní jména jako Zubří a Zubrnice. Nyní žije v Bělověžském pralese a v dalších 25 rezervacích.
  • Zubr vymizel z přírody v souvislosti s rozsáhlým kácením lesů. Podařilo se ho zachránit díky práci dr. Erny Mohrové, která zorganizovala chovnou skupinu. Je zařazen na listině ohrožených druhů IUCN a pražská zoo je zapojena do chovného programu EEP. Tělo má dlouhé 2,5 - 3,5 m, ocas 60 - 80 cm a výška v kohoutku činí 1,8 - 2 m. Váží 350 - 1350 kg. Samice je březí 260 - 270 dní a rodí 1 mládě.
Zubr

Zubr
stopa zubra

Zubr      Zubr      Zubr      Zubr





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=968