Pekari páskovaný

Latinský název: Dicotyles tajacu Na americkém kontinentu se divoká prasata vyvíjela samostatně a nezávisle na prasatech Starého světa. Tvoří samostatnou čeleď, která se liší mnoha anatomickými znaky. Na první pohled je patrné, že pekari, jak se americká prasata jmenují, mají špičáky horní čelisti obráceny dolů, tedy nikoli vzhůru jako prasata Starého světa.

savci
placentálové
sudokopytníci
pekarovití
pekari páskovaný
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Pekari páskovaný
  • Mají velkou pachovou žlázu v zadní polovině hřbetu. Pekari se jí otírají o větve a jině předměty, ale také se jejím sekretem natírají sami, zejména na hlavě a na tvářích. Dvě zvířata ze stáda k sobě přistoupí, každé obráceno hlavou k zadku druhého, a kývavými pohyby hlavou se otírají o žlázu partnera. Celé stádo je tak označeno jakýmsi kolektivním pachem. Připojí-li se ke stádu vetřelec, který není "navoněn" známým pachem, je okamžitě poznán a vyhnán.
  • Pekari jsou obyvatelé Jižní a Střední Ameriky, ale pekari páskovaný se rozšířil na sever až do Texasu. Samice vrhá malý počet mláďat, obvykle jen dvě. Mláďata nemají pruhovaný šat; jsou jen světlejší než rodiče.

      Pekari páskovaný      Pekari páskovaný      Pekari páskovaný      Pekari páskovaný





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=931