Zebra böhmova

Latinský název: Equus burchellii boehmi Zebry jsou pruhovaní koně Afriky. Znáte jistě hádanku, zda je zebra bílá s černými pruhy, nebo černá s bílými pruhy. Odpověď je snadná. Podívejme se na obrázek některých zeber, které dnes už nežijí. Je to třeba kvaga nebo zebra Burchelova. U obou uvidíme základní barvu světle pískovou a na ní tmavý vzor.

savci
placentálové
lichokopytníci
koňovití
zebra böhmova
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Zebra böhmova
  • Čím dále na sever zebra žije, tím víc má základní barvu světlejší a pruhování kontrastnější. Kromě vymřelé kvagy známe dnes ještě tři druhy zeber. Zebra horská žije v jižní a jihozápadní Africe, zebra stepní je doma ve východní a střední Africe a zebra Grévyho obývá severovýchodní Afriku.
  • Nejjižnější rasa stepní zebry, zebra Bruchellova, je dnes vyhubena. Ostatní rasy se mírně liší ve stavbě lebky a v pruhování. Zebry se kdysi, při příchodu prvních bělochů do afriky, proháněly stepí v nepřehledných stádech spolu s pakoni a pštrosy. Člověk je však hubil ve velkém, často jen pro pouhou zábavu.
  • Dnes se s menšími stády zeber setkáme téměř výhradně v rezervacích. Každé stádo vede hřebec a klisny s mláďaty tvoří uzavřenou skupinku rozdělenou podle hodnostního žebříčku. Mladí hřebci se drží stranou v "pánských společnostech". Vysoce březí klisny se včas oddělí od stáda a porodí stranou v buši nebo ve stepi.

      Zebra böhmova      Zebra böhmova      Zebra böhmova      Zebra böhmova





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=929