Ženetka obecná

Latinský název: Genetta genetta Ženetky, cibetky, promyky a jim přibuzné šelmy tvoří další zvláštní čeleď cibetkovitých. Ta zahrnuje celkem 36 rodů a zhruba 70 druhů. Všechny žijí v Asii a v Africe a jeden zasahuje do Evropy, kde žije na Pyrenejském poloostrově a v jižní Francii. Tím druhem je ženetka obecná.

savci
placentálové
šelmy
cibetkovití
ženetka obecná
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Ženetka obecná
  • Všechny ženetky jsou dost jednotného vzhledu. Krátké končetiny nesou protažené tělo s dlouhým ocasem. Zbarvení je vždy velmi podobné - zvířata mají na těle různé skvrny a ocas zdobí příčné proužky.
  • Od některých druhů poznáte ženetku obecnou podle toho, že má na zádech pruh delší, jako kartáč vztyčitelné srsti. Ženetky jsou milá a čilá zvířátka. Málokdo ví, že si je staří egypťané ochočovali dávno předtím, než poznali kočku. Ženetka jim chytala myši, ale nikdy se nestala domácím zvířetem.
  • Všichni zástupci této čeledi mají u řitního otvoru velké pachové žlázy. Kromě toho některé druhy, včetně ženetky, mají další žlázu mezi řitním a pohlavním otvorem. Při podráždění sekret této žlázy vystřikují.

      Ženetka obecná      Ženetka obecná      Ženetka obecná      Ženetka obecná





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=916