Kodiak

Datum 22.11.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Ursus arctos middendorffi
Medvěd hnědý žije na obrovském území Evropy, Asie a Severní Ameriky. Severní hranici jeho rozšíření tvoří hranice stromů, jižní hranici Himaláj v Asii, v Americe Mexická hornatina. Samozřejmě že tak různé podmínky podnebí a rozdíly v biotopech se projevily také ve vnějších znacích druhu, který tvořil mnoho zeměpisných ras.

savci
>>
placentálové
>>
šelmy
>>
medvědovití
>>
kodiak
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Kodiak
  • Největší medvědy kodiaky lze spatřit na Aljašce a na některých přilehlých ostrovech. Jsou červenohnědí s černými drápy a dosahují obrovských rozměrů.
  • Pověstný je hlavně druh "kodiak". Dorůstá do dělky téměř 3m a jeho hmotnost se pohybuje kolem 800kg. Ve vyjímečných případech může dosáhnout i vyšší hmotnosti. Tak například v berlínské zoo byl kodiak o hmotnosti 1200kg.
  • Malá medvíďata, která po třech měsícíh opouštějí brloh, vypadají spíš jako dětské hračky a jen těžko si představíme, že z nich vyrostou tak obrovští medvědi.
Kodiak

Kodiak
stopa kodiaka

Kodiak      Kodiak      Kodiak      Kodiak





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=913