Jaguár

Latinský název: Panthera onca Jaguár je jediná velká kočka amerického kontinentu. Je zavalitější než levhart, má kratší končetiny a kratší ocas. Svou hmotností - i když ne velikostí - se může rovnat tygrovi. Průměrná hmotnost se pohybuje nad 100 kg, tedy mnohem výš než u levharta. Největší exempláře žijí v oblasti Mato Grosso v Brazílii. Jaguára najdeme právě tak v hustém pralese, jako v řídké buši nebo na polopouštích jižní Argentiny nebo amerického jihozápadu.

savci
placentálové
šelmy
kočkovití
jaguár
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Jaguár
  • V některých oblastech jihoamerických pralesů, které jsou po několik měsíců v roce zaplaveny vodou, žije celou tu dobu jaguár na stromech. šplhá výborně a často jde do vody, kde loví kajmany, želvy a ryby. Dovede však stejně obratně lovit i velká zvířata, především kapybary a tapíry.
  • Jaguáři jsou samotáři. Jen v době rozmnožování zastihneme pár pospolu. Stane-li se, že se o jednu samici ucházejí dva samci, dochází k boji, který může končit i smrtí jednoho ze soků.
  • Samice rodí po třináctitýdenní březosti jedno až čtyři mláďata. Asi ve třech měsících přestává matka kojit. Mladí jaguáři však doprovázejí matku nejméně do jejího příštího vrhu.
  • Tak jako u levharta nacházíme i u jaguára barevné odchylky. jsou však mnohem vzácnější. Černí jaguáři patří stále mezi velmi hledané a velmi drahé exponáty zoologických zahrad. Ještě czácnější jsou ovšem bílí jaguáři, kteří mají skvrny na smetanově bílé srsti jakoby nadýchnuté.

      Jaguár      Jaguár      Jaguár      Jaguár





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=911