Lev

Latinský název: Panthera leo Velkolepý dojem, kterým působí dospělý samec lva s mohutnou hřívou, nenechává nás na pochybách, že právě jemu náleží titul krále zvířat. Kolik erbů a panovnických znaků neslo obraz lva - symbol síly, odvahy i krásy. Tak obdivovaná nebyla nikdy žádná jiná šelma. Lev bývá taky nazýván králem pouště. To je ovšem zcela mylné, protože na poušti lvi nežijí. Lev obývá otevřené krajiny porostlé křovím a roztroušenými stromy.

savciplacentálovéšelmykočkovitílev
třídanadřádřádčeleďdruh

LevLev
  • Je to jediná kočkovitá šelma, která žije ve skupinách, obvykle v rodinách. V tlupě bývá 20 až 30 členů. V každé skupině je jeden nebo více dospělých samců a pak samice s různě starými mláďaty.
  • Členové takovéto skupiny při lovu spolupracují a společně pak kořisti i žerou. Lev je schopen vyvinout na krátkou vzdálenost rychlost 60 km/h a jeho skoky mohou být až 12m dlouhé.
  • Obyčejně lvi na stromy nešplhají, avšak v některých oblastech, např. v Kigezi nebo v Ishashe v Ugandě, odpočívají běžně na stromech.
  • Velmi zajímavý je život lví skupiny. Při lovu zabíjí kořist lvice. Ale k jídlu přichází nejdřív samec, pak samice a teprve na konec mláďata.

      Lev      Lev      Lev      Lev





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=909