Gepard

Datum 19.11.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Acinonyx jubatus
Gepardi jsou vysloveně stepní zvířata, která ve dne loví a v noci odpočívají. Žijí jednotlivě, nebo v párech. Zdržuje-li se víc gepardů pohromadě, pak je to určitě matka, která vodí mláďata ještě v době, kdy mladí dosáhli její velikosti. Je to přibližně jeden rok. Potravou geparda jsou především menší druhy antilop. Když se gepard blíží ke stádu, vyhlédne si předem svou oběť.

savci
>>
placentálové
>>
šelmy
>>
kočkovití
>>
gepard
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Gepard
  • Gepard z posledního krytu, po fázi plížení, prudce vyrazí, prchající antilopu dostihne a srazí úderem předních tlap. Pak ji uchopí za krk a odvleče do houští nebo do vysoké trávy, aby ji nerušeně pozřel.
  • Protože je gepard běžcem na krátké tratě, dokáže kořist dohnat jen na úseku asi 200m. Nedostihne-li ji, pak od dalšího pronásledování upouští.
  • Kdysi žili gepardi po celé Africe mimo oblast pralesů, v Asii pak od Arábie přes celé Zakaspicko až do Indie. Asijští gepardi jsou až na nepatrné zbytky ve Střední Asii vyhubeni.
  • Také v Africe jejich stavy na mnohých místech povážlivě kolísají. Proto byl gepard vyhlášen za druh ohrožený vyhynutím.


Gepard
stopa geparda

Gepard      Gepard      Gepard      Gepard





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=908