Pásovec devítipásý

Latinský název: Dasypus novemcinctus Pásovci jsou doslova obrnění savci. Hřbet mají krytý krunýřem složeným z kostěných destiček potažených vrstvou rohoviny. Destičky vznikly ve spodní vrstvě kůže, rohovitý povrch pokožky. Aby se toto brnění dalo ohýbat, je složeno z pásů spojených měkkou kůží. Počet pásů je různý a většinou dal nositeli i jméno. Tak pásovec devítipásý má na zádech devět pohyblivých pásů krunýře.

savciplacentálovéchudozubípásovcovitípásovec devítipásý
třídanadřádřádčeleďdruh

Pásovec devítipásýPásovec devítipásý
  • Pásovce najdeme od argentinských pamp až po Střední Ameriku a pásovec devítipásý proniká dokonce až do jižní části USA. Většina pásovců rodí dvě mláďata. U pásovce devítipásého se však z jedné oplozené buňky vytvoří čtyři zárodky a z nich se vyvinou jednovaječná čtyřčata.
  • Všechna jednovaječná čtyřčata jsou samozřejmě stejného pohlaví. Samice příbuzného druhu, pásovce sedmipásého, rodí dokonce jednovaječná osmerčata nebo až dvanácterčata.
  • V posledních letech se zjistilo, že pásovci často trpí nemocí podobnou malomocenství. Stali se proto vyhledávanými laboratorními zvířaty a důležitými pomocníky v boji proti této velmi obávané nemoci.

      Pásovec devítipásý      Pásovec devítipásý      Pásovec devítipásý      Pásovec devítipásý





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=907