Chápan středoamerický

Latinský název: Ateles geoffroyi Chceme-li si ukázat nějakého typického zástupce ploskonosých opic, bude nejlepší, když zvolíme chápana. Můžeme na něm předvést všechny znaky charakteristické pro americké opice. Všechny opice byly původně stromovými zvářaty a jen nejdokonalejší z nich své původní prostředí opustily. Ploskonosé opice zůstaly stromovému prostředí věrné a vyvinula se u nich některá užitečná přizpůsobení.

savciplacentálovépoloopicechápanichápan středoamerický
třídanadřádřádčeleďdruh

Chápan středoamerický
  • Jedno z "užitečných přizpůsobení", jak jsme uvedli výše, je například chápavý ocas, kterého mohou využívat jako "páté ruky". Zvíře se jím může zavěšovat na větev, ale může jím i uchopovat předměty.
  • Chápavý ocas je nejlépe vyvinut právě u chápanů. V jeho poslední třetině je holý a opatřen papilárními liniemi, jako třeba lidské prsty. Zároveň má ocas silně vyvinuté svaly, a je proto schopen pevně a přesně uchopit jakýkoliv předmět, třeba i velmi malý.
  • Končetiny chápanů jsou vzhledem ke štíhlému tělu dlouhé, palec předních končetin zmizel a ruka je tak velmi dobře přizpůsobena k zavěšování na větve. Je to jeden z druhů, které opustily jihoamerickou domovinu a vydaly se na sever.

      Chápan středoamerický      Chápan středoamerický      Chápan středoamerický      Chápan středoamerický





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=902