Gorila

Datum 24.10.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Ateles geoffroyi
Chceme-li si ukázat nějakého typického zástupce ploskonosých opic, bude nejlepší, když zvolíme chápana. Můžeme na něm předvést všechny znaky charakteristické pro americké opice. Všechny opice byly původně stromovými zvářaty a jen nejdokonalejší z nich své původní prostředí opustily. Ploskonosé opice zůstaly stromovému prostředí věrné a vyvinula se u nich některá užitečná přizpůsobení.

savci
>>
placentálové
>>
primáti
>>
lidoopi
>>
gorila
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Gorila
  • Gorila dosahuje v průměru výšky 175 cm a hmotnosti kolem 180kg. Jsou ovšem známy exempláře mnohem mohutnější - největší samec ulovený ve volné přírodě, v Zaire, měřil 195cm a měl hmotnost 241kg.
  • Gorily žijí ve skupinách od tří do třiceti jedinců. Proti šimpanzům obývají mnohem větší okrsky a dosahují tím i menší hustoty populace.
  • Každá skupina má mezi sebou nejméňe jednoho "stříbrohřbetého" samce a několik samic. "Stříbrohřbetý" samec je nadřazený ostatním samcům a všem samicím.


Gorila
stopa gorily

Gorila      Gorila      Gorila      Gorila





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=885