Medvěd hnědý

Latinský název: Ursus arctos Původně obýval medvěd hnědý téměř celou Evropu a severní, centrální Asii a okrajovou oblast tropické Přední a Zadní Indie. V naší oblasti se udrželi medvědi v Karpatech včetně značné části Slovenska, dále v Alpách, Apeninách a Pyrenejích. S postupným růstem populací na Slovensku v poválečných letech proniká medvěd hnědý už od 70. let minulého století na Moravu, zejména do oblasti Beskyd a Jeseníků, kde se vytvořily menší trvalé skupinky.

savci
placentálové
šelmy
medvědovití
medvěd hnědý
třída
nadřád
řád
čeleď
druh


Medvěd hnědý
  • Medvěd hnědýDožívá se 25 až 30 let v přírodě, v zajetí však i 50 let. Vážit může od 80 do 800 kg v případě samce, v případě samice 60 - 350 kg.
  • Medvěědi jsou většinou samotáři, aktivní ve dne i v noci. Denně spotřebují 10 až 25 kg potravy, je to všežravec. Ovšem nejčastěji žere maso, zbytek stravy je rostlinného původ, např. borůvky, jahody, maliny atd.
  • V čr je medvěd kriticky ohrožený druh.
  • 1x za 2 roky vrhá samice po 6-9 mesíční březosti 2 až 3 mláďata, která mohou vážit i okolo půl kila. V zimě dodržuje "období klidu" - jeho tělesná teplota klesá jen nepatrně, tudíž se nejedná o skutečný zimní spánek.

      Medvěd hnědý      Medvěd hnědý      Medvěd hnědý      Medvěd hnědý





Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=884