Koala

Datum 15.8.2007 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Phascolarctos cinereus
Koala je bezpochyby nejpopulárnější zvíře Austrálie. Oči jako korálky, nos jako knoflík; tím připomíná koala plyšovou hračku. Na zemi se s ním setkáme jen vyjímečně. Jejím domovem jsou koruny stromů. Za dne spí stočena do klubíčka ve vidlici větví, v noci šplhá za potravou.

savci
>>
placentálové
>>
dvojitozubci
>>
koalovití
>>
koala
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Koala
  • Živí se pouze listím a výhonky blahovičníku - dokonce každá rasa koaly žere jen určité druhy. Navíc požírají listí jen do jejich určitého stáří, protože v některých vývojových stádiích může být jedovaté.
  • Koaly jsou samotáři, nebo žijí ve skupinkách. V době páření kolem sebe shromáždí samec malý harém samic a bedlivě si je hlídá.
  • Samice rodí po 25 až 35 dnech březosti jedno mládě. Asi šest měsíců je nosí ve vaku a dalších šest se drží na matčině hřbetě.
  • Ačkoli ještě před sto lety žily v Austrálii miliony koal, počítáme dnes jejich stavy jen na tisíce.


Koala
stopa koaly

Koala      Koala      Koala      Koala





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=881