Trnovník akát

Trnovník akát je poměrně nenáročný strom, který může být vysazován i na neplodných půdách jako ochrana proti erozi. Jeho dřevo je velmi pevné a odolné, používá se k výrobě násad a rukojetí nástrojů. Borka, listy a semena jsou pro obsah alkaloidů lehce jedovaté, zejména pro koně.
Latinský název: Robinia pseudoacacia
Čeleď: Motýlokvěté
Doba květu: Červen

Znaky: Opadavý strom vysoký až 25 m, jen zřídka vyšší, s otevřenou korunou, která největší šířky dosahuje pod svým vrcholem.

kmenKmen: poměrně krátký, většinou ne zcela patrný až do horní části koruny. Podstatně níže je vidličnatě rozdělen do přibližně stejně silných větví.listyListy: střídavé, dlouhé 15-20 cm, lichozpeřené, s 11-15 lístky, asi 3 cm dlouhými, oválnými, na špičce mírně zastřiženými nebo vykrojenými. Žebro lístku prodlouženo v ostnitou špičku.Trnovník akát
květKvět: asi 2 cm dlouhé, podobné květům hrachu, bílé se žluto zelenou skvrnou. plodPlod: je ve tvaru hnědého, převislého až 10 cm dlouhého lysého lusku.



Větve: příkře vzpřímené, často stočené nebo zakřivené, menší větve odstávající nebo převislé.

Borka: mladých stromů hladká a hnědavá, avšak již záhy potrhaná a ve stáří protkána hlubokými síťnatě rozvětvenými a poněkud stočenými brázdami. Kmen i koruny často velmi asymetricky a šikmo postavené, nebo také silně jednostranně protažené. Letorosty tmavohnědě červenavé, pod pupeny s párem trnů, každý trn asi 5-15 mm dlouhý, velmi tenký a špičatý.

Rozšíření: Původně jen na východě Severní Ameriky, kolem roku 1640 dovezen francouzským botanikem Jeanem Robinem do Evropy a od té doby vysazován v řadě kultivarů. Místy zplaňuje.



Článek pochází z webu www.HUNUNPA.cz
https://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
https://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=863