Veverka popelavá

Datum 15.10.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Sciurus carolinensis
Veverka popelavá je o trochu větší než naše veverka obecná. Nemá na uších ani v zimě štětičky a její ocas není tak bohatě huňatý. Žije ve východní části Severní Ameriky, ale byla vysazena i v Anglii. Tam se od předminulého století rozšířila podél celého jižního pobřeží a na sever pronikla až ke skotkským hranicím.

savci
>>
placentálové
>>
veverkovití
>>
veverky
>>
veverka popelavá
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Veverka popelavá
  • Na mnohých místech vytlačila méně agresivní veverku obecnou.
  • Kromě semen a plodů lesních stromů oloupává i kůru z větví a okusuje mladé výhonky, takže může nadělat v porostech velké škody.
  • Během roku si staví dva typy hnízd - letní a zimní.
  • Zimní hnízdo staví z větví u kmene stromu - v něm také odchovává mláďata.
  • Letní hnízda jsou oproti zimním uložena volně ve větvích a nedbale sestavena z čerstvě ukousnutých koncových výhonků listnatých stromů.
Veverka popelavá

Veverka popelavá
stopa veverky
Veverka popelavá             Veverka popelavá





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=859