Hranostaj

Datum 11.10.2005 | Rubrika: databáze zvířat

Latinský název: Mustela erminea
Hranostaj obývá celou Evropu kromě jejich jižnách částí, dále severní Asii, Japonsko a Severní Ameriku. Je rozšířen od nížin až vysoko do hor. Odnedávna ho lidé lovili pro cennou kožešinu, která pod názvem hermelín zdobila dokonce i pláště vladařů. Hranostaj je v létě zbarven hnědě, s bílým břichem a s černou špičkou ocasu. Na zimu přelínává do čistě bílé zimní srsti; jen špička ocasu pořád zůstavá černá.

savci
>>
placentálové
>>
lasicovití
>>
kuny
>>
hranostaj
třída
 
nadřád
 
řád
 
čeleď
 
druh


Hranostaj
  • Nejkrásnější bílý "hermelín" pochází ze severních krajů nebo z hor.
  • V krajích jižnějších nemusejí přelínávat do bílé srsti, nebo přelínávají neúplně a jsou strakatí.
  • přestože je hranostaj převážně noční zvíře, loví často i přes den.
  • Kořistí je mu všechno, co zdolá, především hlodavci, často i ptáci.
  • Období páření má dvakrát za rok, ale mláďata vrhá jen jednou do roka.
  • Je to tím, že u samic pářených na jaře se oplozená vajíčka hned vyvíjejí, kdežto u samic odpářených v létě nastává období klidu a oplozené vajíčko se vyvíjí až po určité době.
Hranostaj

Hranostaj
stopa hranostaje
Hranostaj             Hranostaj





Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=857