Huňáček severní

Datum 22.6.2005 | Rubrika: databáze ryb


Latinský název: Mallotus villosusHuňáček severní
Průměrná délka: cca 20 cm

Popis:
Protáhlé, štíhlé, ze stran jen málo stlačené tělo. Drobné, snadno opadávající šupiny, minimálně 150 v jedné podélné řadě. Dospělí samci mají na velkých šupinách postranní čáry zvláštní huňaté výrostky. Velké oči, široká svrchní ústa s přečnívající dolní čelistí. Mezi hřbetní a ocasní ploutví tuková ploutvička. Břišní ploutve jsou nasazené pod prvními paprsky ploutve hřbetní. Vyskytuje se v arktických oblastech severního Atlantiku, v západní části areálu na jih až po stát Maine v USA, na východ po jižní Norsko; v hloubkách 0-300 m. Živí se živočišným planktonem.



Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=774