Ostenec šedý

Datum 20.6.2005 | Rubrika: databáze ryb


Latinský název: Balistes carolinesisOstenec šedý
Průměrná délka: 25-40 cm

Popis:
Vysoké, oválné, ze stran zploštělé tělo se silnými, mozaikovitě uspořádanými šupinami uloženými v pravidelných řadách těsně vedle sebe, ale ponechavajícími tělu volnost pohybu. Malá, trochu vpřed vytažená ústa s masitými pysky. Silné ozubení, zuby v jamkách na čelistech, v horní a dolní čelisti vždy jedna řada osmi dlátovitých zubů, v horní čelisti ještě navíc řada šesti destičkových zubů. Žije v Atlantiku, Středozemním moři a vzácně i v Černém moři. Mláďata se často zdržují v porostech chaluh. Živí se menšími korýši a měkkýši, drobnými rybkami. Díky mohutným zubům se mlže živit i živočichy v pevných schránkách, kteří jsou pro jiné ryby nedostupní.



Článek pochází z webu HUNUNPA.cz
http://www.hununpa.cz

URL tohoto článku je:
http://www.hununpa.cz/modules/news/article.php?storyid=733